Mamy dzisiaj dla Was drobiowe pulpeciki w
słodko-kwaśnym sosie. Jest to lekkie danie, ale zarazem bardzo sycące.
Możecie je podać tak jak my, z ryżem, ale dobrze będzie smakować również
z makaronem. Pulpety przygotowuje się na parze bez dodatkowego
tłuszczu, dlatego polecamy je osobom będącym na diecie. Danie smakuje
każdemu - jeszcze nie raz pojawi się na naszych stołach. Zmodyfikowany
przepis pochodzi stąd.
Składniki:
500g drobiowego mięsa mielonego
(u nas z indyka)
sól, pieprz,
ostra papryka w proszku
suszone oregano
szczypta wegety
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
5-6 łyżek pokrojonego ananasa
(u nas z puszki)
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki soku ananasowego
4-5 łyżek keczupu pikantnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, ziołami i wegetą według uznania, dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. U nas z 500g mięsa wyszło 16 pulpecików.* Gotuj pulpeciki na parze przez ok. 20 minut.
*Jeśli mięso nie będzie się kleić dodaj jajko
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo smaczne danie, idealne dla miłośników chińskiego słodko-kwaśnego kurczaka. Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażoną pierś kurczaka. Moja ocena: 9/10.
Julka: Super pomysł na obiad. Sos na pewno będę wykorzystywać do robienia domowej chińszczyzny :) Moja ocena: 9/10.
Składniki:
500g drobiowego mięsa mielonego
(u nas z indyka)
sól, pieprz,
ostra papryka w proszku
suszone oregano
szczypta wegety
1 duża marchewka
1 czerwona papryka
5-6 łyżek pokrojonego ananasa
(u nas z puszki)
1 łyżeczka cukru
2/3 szklanki soku ananasowego
4-5 łyżek keczupu pikantnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Mięso mielone dopraw solą, pieprzem, ziołami i wegetą według uznania, dobrze wymieszaj. Uformuj małe kulki. U nas z 500g mięsa wyszło 16 pulpecików.* Gotuj pulpeciki na parze przez ok. 20 minut.
*Jeśli mięso nie będzie się kleić dodaj jajko
2. Marchewkę pokrój
w paski, paprykę w kostkę. Na patelni roztop łyżkę masła i podsmaż
warzywa i ananasa, po kilku minutach dodaj cukier. Gdy się rozpuści wlej
sok z ananasa i keczup. Wymieszaj. Dopraw do smaku. Po kilku minutach,
gdy marchewka będzie miękka dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą.
Mieszaj sos aż zgęstnieje.
3. Jeśli sos będzie za gęsty dolej wody lub soku z ananasa. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze dopraw sproszkowaną chilli. Gdy pulpeciki się ugotują przełóż je do sosu i wymieszaj.
Podawaj z ugotowanym ryżem. Smacznego :)3. Jeśli sos będzie za gęsty dolej wody lub soku z ananasa. Jeśli chcesz, żeby danie było ostrzejsze dopraw sproszkowaną chilli. Gdy pulpeciki się ugotują przełóż je do sosu i wymieszaj.
Nasze oceny:
Basia: Jest to bardzo smaczne danie, idealne dla miłośników chińskiego słodko-kwaśnego kurczaka. Zamiast mięsa mielonego można dodać podsmażoną pierś kurczaka. Moja ocena: 9/10.
Julka: Super pomysł na obiad. Sos na pewno będę wykorzystywać do robienia domowej chińszczyzny :) Moja ocena: 9/10.
Wyglądają naprawdę ekstra! Bardzo fajny pomysł :) A te kwiatuszki z ryżu są świetne :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszneeeee !!!
OdpowiedzUsuńJa dodałam jeszcze bambusa, troszkę więcej keczupu i ostrej papryczki chili. Danie bardzo sycące a przede wszystkim na bazie własnego sosu, także wszystkie sosy ,,chińskie'' się umywają.
Dziękuję za wspaniały przepis ;)